’t Schaep met ondergeschoven blikvanger Danny Nooy

Schaep

Het ensemble in het eerste seizoen (foto Mark Engelen)

’t Schaep met de 5 Pooten is zo’n beetje Nederlands erfgoed sinds de tv-serie eind jaren zestig van de vorige eeuw werd bedacht door schrijver Eli Asser en van onsterfelijke melodieën werd voorzien door Harry Bannink. In het seizoen 1969-1970 werd de serie door circa zes miljoen mensen bekeken. De naam verwees naar het Jordanese café van Kootje de Beer (gespeeld door Piet Römer), de andere hoofdrollen werden onnavolgbaar vertolkt door Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal. Zij zongen de eeuwig groene liedjes, zoals We benne op de wereld om mekaar te helpen, niewaar?Het zal je kind maar wezenAs je mekaar niet meer vertrouwen kan en Vissen. De serie won in 1970 de Gouden Televizier Ring. In 2006 volgde op de televisie een zeer geslaagde remake van ’t Schaep met onder anderen Loes Luca, Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregts, Carry Tefsen, Jenny Arean, Ton Kas en Georgina Verbaan. De remake werd gevolgd door nog vier series. In 2009 won de tweede serie (’t Vrije Schaep) de Zilveren Nipkowschijf.

De liedjes kunnen niet kapot

Schaep

Paul Groot en Eva van der Gucht als Kootje de Beer en Doortje Lefèvre (foto Annemieke van der Togt)

Daar zit een theaterhit in, moeten de mensen van More Theater Producties hebben gedacht. Raoul Heertje kreeg in 2018 de zegen van de hoogbejaarde Eli Asser om zijn Schaep te bewerken voor het theater. Het resultaat was een musical, die in april 2019 in première ging. Met Jeroen Koningsbrugge als Kootje, Eva van de Gucht als Doortje en verder onder anderen Ellen Pieters, John Buijsman en – verrassend – Jetty Mathurin als opoe Withof (de Carry Tefsen-rol in de tv-serie). De reacties waren, om het mild te zeggen, wisselend. Vooral het script van Heertje kreeg er flink van langs: oubollig, ongeloofwaardig, saai. Recensenten vonden de meeste acteurs wel goed of ten minste redelijk. Maar inhoudelijk was het niet goed. De meeste lof ging uit naar het zeer inventieve decor van Marjolein Ettema, dat in een handomdraai kon veranderen van de kroeg van Kootje tot de wasserette van Doortje. Natuurlijk was er alle lof voor de liedjes, die nu eenmaal niet kapot kunnen. Dit seizoen ging ’t Schaep in reprise, waarop het script van Heertje werd aangepast en waarbij sommig hoofdrollen door andere acteurs werden bezet. Ik zag op 16 oktober 2019 in het Zuiderstrandtheater in Den Haag de première van Paul Groot als Kootje de Beer en Annick Boer als Riek Balk, die in deze rollen tot medio december worden afgewisseld door Remko Vrijdag en Ellen Pieters.

Niet ‘gesellig’

Schaep

Paul Groot en Eva van der Gucht als Kootje de Beer en Doortje Lefèvre (foto Mark Engelen)

Schaep

Remko Vrijdag en Eva van der Gucht als Kootje de Beer en Doortje Lefèvre (foto Mark Engelen)

Schaep

Tim Kamps en Wart Kamps dubbelen de rol van Lucas Blijdtschap (foto Mark Engelen)

Schaep

Annick Boer als Riek Balk en John Buijsman als Arie Balk (foto Annemieke van der Togt)

Paul Groot speelt Kootje de Beer overtuigend als de stugge kroegbaas die het maar niet over z’n hart kan krijgen om lieve woordjes te zeggen tegen Doortje uit de wasserette. Eva van de Gucht speelt, net als in het eerste seizoen, een hartverwarmende Doortje. Bovendien heeft ze een mooie zangstem. Het is grappig dat de eeneiige tweelingbroers Wart en Tim Kamps de rol van barman Lukas Blijdtschap dubbelen. Je weet dus nooit wie die rol speelt: Wart of Tim. Het was razend knap wat Annick Boer op haar première deed. Ze speelde de rol slechts voor de tweede keer, terwijl ze binnenkort – op 24 oktober – de première heeft van haar eerste cabaretsolo. Maar ja, Annick Boer is zo door de wol geverfd dat ze de kattige Riek Balk schijnbaar moeiteloos tot leven wekte. Jeske van de Staak speelt, net als in het eerste seizoen, de sexy Lena en dat doet ze goed, hoewel ik niet begrijp waarom Raoul Heertje haar niet – net als in de tv-serie – bij elke opkomst eerst laat zeggen dat het zo ‘gesellig’ is. Sterker nog: dat zegt ze niet één keer. Jammer, zoals het ook jammer is dat het publiek nauwelijks de kans krijgt om mee te zingen of mee te klappen. Jammer, want men wil zo ontzettend graag en ik denk dat het sfeerverhogend zou werken. Zelfs in zo’n grote zaal als het Zuiderstrandtheater.

‘Mokums mokkel’ Danny Nooy

Schaep

Danny Nooy in het seizoen 2010/2011 in de show ‘Omdat ik zoveel van je hou (foto Roy Beusker)

Schaep

Hanny Vree en Danny Nooy in De Mokumse Mokkels (eigen foto)

En dan Danny Nooy. Zij is de enige van de cast die authentiek Amsterdams is, die enige die het ‘hep’. De Mokumse Mokkels; zo heette de show die ze jarenlang speelde met haar moeder Hanny Vree. Onder meer achter de bar van Café Ed op IJburg. Danny is een ervaren zangeres en entertainer met een stem als een klok en het authentieke nasale stemgeluid van de Jordaan. Ze kreeg het Amsterdamse Volkstoneelgevoel met de paplepel ingegoten: haar overgrootmoeder was de legendarische Beppie Nooy senior, haar grootmoeder Beppie Nooy junior en haar tante is Carry Tefsen. In het seizoen 2010/2011 stond Danny naast Carry Tefsen, Hanny Vree, Henk Poort, Bob Fosko en Robbert Besselaar in Omdat Ik Zoveel Van Je Hou, een muzikaal eerbetoon aan de familie Nooy die ook te zien was in Carré. In ’t Schaep speelt ze in het ensemble en ze is de understudy van Opoe Withof en Riek Balk. Ik begrijp niet waarom Danny Nooy in deze musical geen hoofdrol heeft, want ze is de blikvanger van de voorstelling. De ondergeschoven blikvanger. Merkwaardig, want in het programmaboekje wordt benadrukt hoezeer deze voorstelling over Mokum gaat. Er wordt een pagina gewijd aan een zogenaamd grappige cursus ‘Amsterdam voor Beginners – hoe gedraag je je als een echte Amsterdammer in het café?’ En met een ‘pubquiz’ over wat een aantal Amsterdamse woorden betekenen. Zoals ‘drijfsijssies: a) ijsschots, b) sausijsjes of c) eend. In die pubquiz had ook de volgende vraag gesteld kunnen worden: ‘wie is in ’t Schaep de echte Amsterdamse?: a) Eva van de Gucht, b) Annick Boer of c) Danny Nooy’. Het antwoord op die vraag ‘legt voor de hand.

Schaep

Anne-Rose en Jaap Augustinus in het Zuiderstrandtheater. Niet op de rode loper, maar op de rode sofa

’t Schaep met de 5 Pooten, gezien 16 oktober 2019 in het Zuiderstrandtheater Den Haag. Een voorstelling van More Theater Producties, script Raoul Heertje naar het oorspronkelijke scenario en liedteksten van Eli Asser en met muziek van Harry Bannink, met o.a. Eva van de Gucht, Paul Groot/Remko Vrijdag, Ellen Pieters/Annick |Boer, John Buijsman, Jeske van de Staak, Tim Kamps/Wart Kamps, Jetty Mathurin en Danny Nooy, regie Gijs de Lange, decor Marjolein Ettema, kostuums Arno Bremers, foto’s Mark Engelen, Annemieke van der Togt en Roy Beusker. Tournee tot en met 18 december 2019. Inlichtingen en kaarten: www.moretheater.nl (hier staat vermeld wanneer Paul Groot speelt en wanneer Remko Vrijdag)