Sven Ratzke: hij kwam, zag en overwon wéér

Sven Ratzke

(foto Hanneke Wetzer)

Sven Ratzke: Venus & Mars. Het is de perfecte titel voor het nieuwe theaterconcert van de Nederlands-Duitse entertainer, zanger en persoonlijkheid. Perfect, omdat Sven Ratzke op het toneel de perfecte samensmelting is tussen charmante vrouwelijkheid en brutale mannelijkheid. Perfect ook, omdat hij zich repertoire van sterke vrouwen en sterke mannen eigen maakt. De tournee is in Nederland tot en met 29 mei; hij speelt de show ook in het buitenland, waaronder Berlijn en Zürich. Zie: www.sven-ratzke.com

De teugels strak in handen

Le Ratzke is een exuberant podiumbeest, gezegend met een flexibel stemgeluid. Hij kan zacht zingen, maar hij kan ook een indrukwekkende strot opzetten. Hij kan ontroeren en een idiote clown uithangen. Bovendien heeft hij, als hij zingt, wonderlijk expressieve handen, met trippelende, wapperende vingers. Ratzke is op het toneel volkomen ‘in control’. De teugels strak in handen.

Van Berlijn tot De Twee Hondjes in Hellevoetsluis

Lezers van dit bericht beseffen al dat dit stuk is geschreven door een fan. En ik ben zowel in Nederland als wereldwijd niet de enige. Bij elke première in Amsterdam van Sven Ratzke zijn ze er weer: Babette – echtgenote van Jan – Cremer (deze keer met hun zoon, de kunstenaar Ivan Cremer), het echtpaar Frans en Regina Weisz, Connie Palmen, mijn goede vriendin Els Goetheer en meer liefhebbers van de energieke optredens van Le Ratzke. Hij een fenomeen met wereldwijd succes in Amsterdam en Berlijn, in New York en Sydney. Maar hij haalt ook zijn neus niet op voor een try-out in Theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis. En nu dus de première van Venus & Mars in zijn favoriete theater in Nederland: het DeLaMar Theater in Amsterdam.

Tijdmachines

Sven Ratzke

(foto Hanneke Wetzer)

In dit theater aan de Marnixstraat speelde Sven Ratzke in 2012 in de kelder een serie onvergetelijke late shows, die begonnen nadat de voorstellingen in de theaterzalen was afgelopen. In de Mary Dresselhuyszaal zette hij in de cultmusical The Rocky Horror Show spectaculair goed Dr Frank’n Furter neer; een rol die werd beloond met een Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical. Op hetzelfde toneel speelde hij een paar maanden geleden nog de hoofdrol in de extravagante rockmusical Hedwig and the Angry Inch, waarmee hij jarenlang in Berlijn furore maakte. En nu zong hij op dezelfde planken, die door Ratzke met een kus werden beloond, songs, chansons en Lieder die hij beschreef als ‘tijdmachines’: “In een goede song reis je van herinnering naar herinnering. In een goede song ben je even samen met Grace Jones, Barbra Streisand – ik naakt en zij in een kaftan op Malibu Beach – , met Edith Piaf en mer Nina Hagen.

Soms ingetogen, soms uitbundig, soms clownesk

Repertoire van deze dames zingt hij soms ingetogen, soms uitbundig, soms spetterend clownesk. Hij zingt in Venus & Mars ook repertoire van grootheden als de Franse chansonnière en singer-chanson-writer Barbara: namelijk Die Einsamkeit. Van de Duitse diva Hildegard Knef zingt hij een ingeleefde versie van Ich bin zu müde um schlafen zu geh’n en van Nina Hagen het woeste punkrocknummer Auf’m Bahnhof Zoo. Het repertoire van ‘Mars’ komt ruimschoots aan bod met songs van Tom Waits, Jacques Brel (een Duitse versie van Le Port d’Amsterdam), Leonard Cohen (een Duitse versie van Dance me to the end of love), Into my arms van Nick Cave, een eerst bijna onherkenbare, Duitstalige versie van Kiss van Prince. Natuurlijk ontbreekt repertoire van zijn grote held David Bowie niet: Five years en Heroes.

Sven Ratzke

(foto Hanneke Wetzer)

Soms schaamteloos brutaal, soms verneukeratief charmant

Ik heb ooit geschreven dat het lijkt of Sven Ratzke tijdens optredens gedronken heeft van een cocktail met een vleugje Johnny Rotten en Freddie Mercury, Bette Midler en Eddie Izzard, Nina Hagen en David Bowie, met een mespuntje Ramses Shaffy. Soms schaamteloos brutaal, dan weer verneukeratief charmant. Sven Ratzke is een man die niet in hokjes denkt en dat maakt hem uniek. Bijzonder is dat hij klassiekers naar zijn eigen hand zet, dat hij voor ontroering zorgt en dat hij zijn publiek onthaalt op hilarische anekdotes. Anekdotes, waar soms geen einde aan lijkt te komen.

Paradiso: 4 december

Kortom, weer een heerlijke avond van Le Ratzke, die door Time Out in New York werd omschreven als ‘one of the best performers of his generation’. Hij wordt bij Venus & Mars begeleid door een geweldige driekoppige band: aan de toetsen Jetse de Jong, achter de drums (uit Friesland, zoals Ratzke bij elk optreden benadrukt) Haye Jellema en verder de bassisst Florian Friedrich. De vier heren verkopen na afloop van elke voorstelling de nieuwe elpee (met cd) Live in Berlin – Sven Ratzke & Band, die is opgenomen in zijn favoriete cabaret- en clubpodium in Berlijn: Bar Jeder Vernuft. Hij kondigde tijdens de première aan dat hij op 4 december 2023 een groot verjaardagsconcert gaat geven in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Zeker een avond om naar uit te kijken. Zie voor de trailer van Venus & Mars: https://www.youtube.com/watch?v=F6IySIVVlWE

Sven Ratzke

Foto voor de poster van Venus & Mars (foto Alek)

Sven Ratzke

Applaus met de muzikanten (eigen foto)

Sven Ratzke: Venus & Mars, gezien 7 maart in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De tournee duurt tot en met 21 juni, inclusief uitstapjes naar Berlijn en Zürich. De laatste voorstelling in Nederland is, zoals nu gepland, op 29 mei in zijn Nederlandse woonplaats Nijmegen. Foto’s Hanneke Wetzer, de publiciteitsfoto is gemaakt door Alek. Zie voor meer informatie over de speellijst en de elpee/cd: www.sven-ratzke.com