Sunset Boulevard in Carré: Broadway aan de Amstel

“Alright Mr. DeMille, I’m ready for my close-up”. Gloria Swanson zegt deze legendarische woorden in Billy Wilders film Sunset Boulevard uit 1950 in de aangrijpende slotscène, wanneer zij als de getroubleerde filmdiva Norma Desmond de trap afdaalt. Sinds 1993 is Sunset Boulevard ook een musical van Andrew Lloyd Webber, de componist van Cats, Evita en The phantom of the opera. Toen deze musical een kwart eeuw geleden in Londen in wereldpremière ging, speelde Patti LuPone de hoofdrol. Twee jaar eerder had Lloyd Webber de musical in workshops gecreëerd tijdens een festival op zijn landgoed in Hampshire. Met de 24-jarige Ria Jones als Norma Desmond.

De componist was zeer enthousiast over Ria, maar zij was te jong en te onbekend om de oudere diva in Londen te spelen. Bijna een kwart eeuw later, toen Sunset Boulevard in reprise ging in het Londense Colisseum Theater, werd Ria Jones de understudy van wereldster Glenn Close. Er klonk boegeroep, wanneer Jones de hoofdrol af ten toe mocht overnemen. Maar de teleurstelling verdween, zodra toeschouwers merkten hoe goed zij was.

Dit showbizsprookje heeft een happy end, want uiteindelijk kreeg Ria Jones volwaardig de rol die ze in 1991 had gecreëerd: de afgedankte filmdiva die zich inbeeldt dat ze een comeback gaat maken. Dit voorjaar brengt Carré de West End-versie van Sunset Boulevard twee weken exclusief aan de Amstel. Met de voltallige Londense cast, een zestienkoppig orkest én met de enige echte Ria Jones die het publiek zal betoveren ‘with one look’ (zo heet het lied dat ze zingt als ze de trap afdaalt).

Sunset Boulevard is van 28 maart t/m 8 april (beh. ma) in Carré (zaterdag en zondag twee voorstellingen). Scènefoto’s Manuel Harlan. Zie: www.carre.nl/sunsetboulevard