On Your Feet!, zo heet de musical over het Cubaans-Amerikaanse echtpaar Gloria en Emilio Estefan, oprichters van de band Miami Sound Machine. Eigenlijk zou dit verslag kunnen volstaan met vier woorden: ‘beat ten, book three’; vrij naar het lied Dance ten, looks three uit A Chorus Line.

Het goede nieuws is dat On Your Feet! muzikaal staat als een huis. Dat is knap, want ga er maar aan staan: de opzwepende beat van Miami Sound Machine evenaren. Dat lukt deze cast en vooral de muzikanten (er zijn nogal wat Latino’s bij) onder leiding van Marco Braam. Het is dan ook terecht dat de musical opent met de band, onder aanvoering van de opzwepende percussie-muzikanten. De beat scoort dus een tien, maar het script een drie.

De musical, die een hit was op Broadway, vertelt het “inspirerende verhaal van Gloria en Emilio Estefan”. Tenminste, dat staat vermeld op het glimmende programmaboek. Maar o boy, wat is het verhaal ontstellend braaf. De musical gaat over hoe het Cubaans-Amerikaanse meisje Gloria Fajardo García meisje wordt ontdekt door Emilio Estefan, die dan de band Miami Latin Boys leidt. Als Glorita gaat meedoen, wordt de naam omgedoopt tot Miami Sound Machine en later tot Gloria Estefan & Miami Sound Machine.

De inspirerende boodschap is hooguit dat je altijd – ook tegen de klippen op – moet blijven vechten voor wat je wilt. Verder is On Your Feet! inhoudelijk een tranentrekker, helemaal nadat Gloria bij een busongeluk ernstig gewond raakt en aan haar rug geopereerd moet worden. Er is een risico dat ze verlamd blijft of zelfs dat ze de operatie niet overleeft. Maar ja, als Gloria Estefan zelf in de zaal zit, zoals bij de galapremière in Utrecht, is er weinig twijfel over de vraag of het allemaal goed zal komen.

Hoewel er, voor zover ik weet, geen Latino bloed vloeit door de aderen van Vajèn van den Bosch en Jim Bakkum, zingen en dansen ze goed als Gloria en Emilio. Op het niveau van acteren en uitstraling blijven hun prestaties echter steken in ‘opzeg-teksten’ en clichés. Zoals Emilio die over Gloria zegt: “Jongens willen haar hebben, meisjes willen haar zijn”. Of Gloria die meerdere keren zegt dat ze niet graag in het midden van de belangstelling staat. Vajèn van den Bosch zingt en beweegt uiteraard behoorlijk, maar ze blijft een fris, braaf Nederlands meisje in showkleding. De uitstraling van La Estefan heeft ze niet. Maar ja, de echte Gloria is dan ook een wereldster.

De bijrollen zijn wel helemaal goed. Oudgediende Ellen Evers is onweerstaanbaar grappig als oma Fajardo, die haar kleindochter de push geeft om door te zetten. Maar de echte ster van On Your Feet! is Nurlaila Karim als de moeder van Gloria. Haar rol heeft dan ook handen en voeten, want moederlief is het er helemaal niet mee eens dat haar dochter kiest voor een zangcarrière en valt voor haar eerste vriendje ever. Het conflict tussen moeder en dochter gaat echt ergens over. En het is levensecht; zie het pittige interview op Youtube met de twee: https://www.youtube.com/watch?v=6LWYSZty83Q. Bovendien heeft Nulaila Karim voor de pauze een showstopper tijdens een terugblik, waarin ze in haar jeugd optreedt in een club.

De laatste scène is dat Gloria Estefan na haar revalidatie haar comeback maakt tijdens de American Music Awards in 1991. Vajèn van den Bosch draagt eenzelfde lichblauwe satijnen robe zoals Gloria die avond droeg en ze zingt hetzelfde lied: Coming out of the dark. Als je de echte beelden uit 1991 bekijkt, is alleen al de opkomst van Gloria oneindig veel dramatischer en heftiger dan wat in On Your Feet! ten tonele komt. Zie: https://www.youtube.com/watch?v=NwO5tjm3pSU. Na die scène is het verhaal ineens voorbij, hoewel we pas in 1991 zijn aanbeland; maar liefst 26 jaar geleden.

Uiteraard volgt een opzwepende finale, waarbij het publiek eindelijk uit de stoelen komt. Eindelijk, want On Your Feet! is eigenlijk geen sitting-down-musical. De titel zegt genoeg. Het slotapplaus bij de première doet denken aan het applaus na de wereldpremière van de musical Liesbeth. Daar staan ze naast elkaar op het toneel: de echte ster en het meisje dat haar speelt. Alleen is het spiegeleffect deze keer driedubbel, want Emilio Estefan staat naast Jim Bakkum, die op zijn beurt bloemen krijgt van Tommie Christiaan die de rol van Emilio afwisselend met Bakkum speelt.

On Your Feet!, gezien 29/10 in het Beatrix Theater, Utrecht. Dit is een Stage Entertainment productie. Script Alexander Dinelaris, featuring muziek geproduceerd en opgenomen door Emilio & Gloria Estefan & Miami Sound Machine, decor David Rockwell, kostuum Esosa, muzikale supervisie en arrangementen Lon Hoytt, muzikale supervisor Ad van Dijk, muzikale leiding Marco Braam, regie Andy Señor Jr., vertaling Allard Blom, choreografie Sergio Trujillo, met Vajèn van den Bosch, Jim Bakkum of Tommie Christiaan, Nurlaila Karim, Ellen Evers en anderen. Foto’s Roy Beusker. Dit is een open eind-productie. Zie: www.onyourfeet.nl