Koefnoen is alive & kicking

Koefnoen Live

Sanne Franssen, Owen Schumacher, Jeremy Baker, Paul Groot en Kiki van Deursen als het koor Hardkoor (Bram Willems)

Koefnoen Live

Paul Groot en Owen Schumacher als verkeersregelaars (foto Annemieke van der Togt)

Koefnoen Live. Dat betekent dat Paul Groot, Owen Schumacher en Jeremy Baker ‘live’ in het theater, samen met de jeugdige cabaretières/actrices Kiki van Deursen en Sanne Franssen . De feestelijke première was 24 oktober 2022 in het DeLaMar. Eindelijk, want het was oorspronkelijk de bedoeling dat Koefnoen Live in het najaar van 2020 in première zou gaan.

Maar corona gooide toen roet in het eten. Na twaalf succesvolle jaren op de televisie – van 2004 tot 2016, inclusief de Nipkovschijf in 2006 – besloten het Koefnoen-supertrio Groot, Schumacher en Baker in 2019 om met hun persiflages, types en karikaturen het theater in te gaan. Nu is dat eindelijk zo ver.

Van televisie naar het theater

Maar ja, van de televisie naar het theater… dat is een hele stap. Paul Groot zei in het voorjaar van 2020 in een interview met het theatertijdschrift Scènes: “Koefnoen laat zich niet een op een overplaatsen naar het theater. Op tv zaten we bovenop het nieuws, in het theater zal het meer over de trendmatige actualiteit gaan. Die vertaalslag naar het theater is een mooie creatieve uitdaging. […..] In het theater doen we meer een beroep op de verbeelding. Dus het zal een combinatie worden van eenvoud en enorm uitpakken.”

Feest der hernieuwde kennismaking

Een belangrijk verschil is dat je voor Koefnoen op de buis – of op youtube – je huis niet uit hoeft. Voor Koefnoen Live moet je kaartjes kopen, naar het theater gaan, eventueel uit eten, terug naar huis. En is die hele onderneming de moeite waard? Jazeker! Voor de liefhebbers is Koefnoen Live een feest der hernieuwde kennismaking met het eeuwig kibbelende echtpaar Okko en Eus. Met de Zeeuwse garnalenpelsters Roelfje en Wimpje. Met stijl en klasse-icoon Nesrin (“Ik heb stijl, ik heb klasse, nou jullie nog!”). Met het Rembrandt-echtpaar Marten en Oopjen. Met de lerares en ouders op een ouderavond van basisschool De Karrekrak. Met de leden van het dameskoor Hardkoor (“Je moet zingen vanuit je kut”). En waar blijft happy single Ipie toch?

Showponies

Een rode draad is er niet. De show doet sterk denken aan Alex Klaasen met zijn succesvolle voorstellingsreeks Showponies, ook een More Theater-productie. De ‘showponies’ van Koefnoen Live bezorgen het publiek een amusante avond vol lachen om herkenbare zaken. Lachen, daar hebben we behoefte aan na die lange periode van huidhonger, homeschooling en hoestschaamte, online-borrels en afhaalmaaltijden, boosteren en #vragenblijvenstellen. Maar waar blijft Ipie toch?

Koefnoen Live

Paul Groot en Owen Schumacher als het echtpaar Okko en Eus (foto Bram Willems)

Okko en Eus

Bij aanvang komt het bij Koefnoen-fans bekende echtpaar Okko en Eus – immer uniseks gekleed – via de zaalingang tevoorschijn. Okko (Paul Groot) zegt dat hij het heerlijk vindt om weer naar het theater te gaan: “Ik ben altijd zo dol op Afrikaanse dans”. Eus (Owen Schumacher): “Alleen omdat je Afrikaanse tieten wil zien”. Ze zitten op de eerste rij, maar op hun stoelen zitten al mensen. Kennelijk zitten Eus en Okko op het balkon. Bovendien hebbben ze kaarten voor de voorstelling van gisteren.

Marten en Oopjen

Koefnoen Live

Paul Groot en Jeremy Baker als Marten en Oopjen (foto Bram Willems)

Koefnoen Live

Paul Groot en Jeremy Baker als Marten en Oopjen (foto Bram Willems)

Dit is de eerste van veertien sketches, met als uitschieter Paul Groot als Marten en Jeremy Baker als Oopjen, het Rembrandt-echtpaar dat ze ook al op de televisie speelden. Dit zijn de enige BN’ers die in Koefnoen Live worden geïmiteerd. Ze afficheren zich als ‘de vaandeldragers van het grote geld ten koste van hedendaagse kunstenaars’. Ze stappen uit hun lijst, zingen en dansen een geestige rap.

De kostuums zijn een stuk simpeler dan op de televisie, want het gaat hier om haastverkledingen. Ik miste wel de extravagant grote witte rozetten op de schoenen van Marten. Jammer, want die hadden – net als destijds op de televisie – makkelijk en goedkoop kunnen worden gemaakt van gebaksonderzettertjes. Trouwens, waar blijft Ipie toch?

TED TALK wordt Slet Talk

Leuk is Owen Schumacher als heroïnehoertje Annet. Hier is ruimte voor actualiteit. Van prikkie’s, daar weet Annet alles van: “Ze beginnen met één gratis prikkie. Dan nog een en nog een. Voordat je het weet, ben je verslaafd”. De Zeeuwse garnalenpelsters Roelfje en Wimpje lanceren zichzelf in hun raket Luctor et Emergo; net als Jeff Bezos en Elon Musk. Jeremy Baker gooit als Nasrin met een voluptueus decolleté alle remmen los in een Ted Talk, dat door ‘haar’ wordt omgedoopt tot Slet Talk. In een andere sketch kibbelen Okko en Eus over alles; ook de uitspraak van woorden. Zeg je ‘puzzelen’ of ‘púzelen’? ‘Vanilje’ en ‘medalje’ of ‘vanie-j-e’ en ‘medaa-j-e’. Uiteindelijk zingen ze een ontroerend lied over hun eerste ontmoeting en tripjes naar Parijs: “Alsof het gisteren was”. Erg leuk is de sketch met zwervers, die tijdens de lockdown in een viersterrenhotel sliepen en nu weer op straat staan: “Zo fijn als je niks hebt. De energieprijzen, die schijnen enorm te stijgen. Zo fijn als je geen televisie hebt. Die Poetin schijnt bezig te zijn met een vredesmissie”. Maar waar blijft Ipie nou?

Maar….. waar blijft Ipie toch?

Koefnoen Live

Paul Groot en de andere Ipie’s (Bram Willems)

Alle Koefnoeners dansen in de rol van zwervers de finale, inclusief tapdance: “Nu maak ik meer van minder. Mooi, maar het kan weg”. Wat? De finale? Na twee uur zonder pauze? Maar waar blijft Ipie nou? Deze door Paul Groot gespeelde, immer zwijgende single is toch een van de meest geliefde personages uit Koefnoen? Gelukkig! Na het slotapplaus volgt Ipie als toegift. Eindelijk! Ze is eerst alleen met haar onafscheidelijke rode rugzakje. Ze excelleert in stil spel, zoekt vruchteloos contact via haar smart phone.

Dan gaat ze dansen, er verschijnen meer Ipie’s ten tonele met spiegels. Uiteindelijk dansen er vijf Ipie’s en tot slot zingt de enige echte Paul Groot-Ipie: “Dans met mij, dans met mij, dans met mij”. Dat vond ik wel een confrontatie: de stem van Ipie… Ik had haar liever, zoals op de televisie, zwijgend gezien. En eenzaam.

Of zou de symboliek zijn dat er overal meer Ipie’s zijn? Ik had Ipie liever eerder in de voorstelling willen zien in een grotere rol. Dan had ze – liefst zwijgend – kunnen schitteren als ster van de show. Nu was ze niet meer dan een toegift.

Zie voor de trailer van Koefnoen Live: https://www.koefnoen.nl/video

Koefnoen Live

Het ensemble na het slotapplaus (foto More Theater)

Koefnoen Live

A-R en Rob Goudeketting op de rode loper (foto Anneke Janssen)

Koefnoen Live, gezien 24 maart in het DeLaMar, aldaar t/m 3 april (www.delamar.nl). Productie More Theater, met Owen Schumacher, Jeremy Baker, Paul Groot, Kiki van Deursen en Sanne Franssen, script & liedteksten Owen Schumacher, Jeremy Baker en Paul Groot, regie Jos Thie, choreografie Chiara Re, decor Thomas Rupert en Roos Veenkamp, licht Marc Heinz, kostuums Maartje Wevers, pruiken Carolina Leenders van Head Affairs, special effects grime Floris Schüller, muziek en arrangementen Jeroen Sleyfer, geluid Ray Elderman, tournee t/m 30 juni, inlichtingen: www.koefnoen.nl of www.moretheater.nl