Holland Zingt Hazes 2017 is één grote kroeg met zeventienduizend uitzinnige bezoekers. Dat is de Ziggo Dome tijdens de vijfde editie van Holland Zingt Hazes. Vijf avonden vloeit het bier rijkelijk en wordt er uitbundig meegebruld. Veel bezoekers dragen zwarte hoedjes, die in de hal als merchandise worden verkocht. Holland Zingt Hazes is big, big business. Er zijn vrouwen die hun best doen om zoveel mogelijk op hun idool te lijken: de kin aangezet met een baard, de wangen met Hazes-puntbakkebaarden, getooid met zonnebril en natuurlijk met het overmijdelijke hoedje. Zanger en bandleider Jeroen van der Boom opent bij zijn eerste lied op het podium een blikje Heineken en roept: ‘Proost op André Hazes!’ Hij vraagt ook: “Hoe gaat het daarboven?” De vraag is gericht aan bezoekers op het balkon, maar onwillekeurig denk je toch even aan wijlen André Hazes.

Hoewel aan de kant van de immense zaal het geluid bepaald niet opperbest is, is er genoeg te beleven. De zangers lopen over een brede catwalk tot ongeveer halverwege de zaal, alles wordt op grote schermen geprojecteerd. En meezingen, dat doet iedereen. Tijdens Een vriend wordt om ons heen vrijwel elke zin aangevuld met de yell ‘HOER!’: “Hield ik je daarom uit de goot… UIT DE GOOT – HOER!/ Was dan je vriendschap niet zo groot…. NIET ZO GROOT – HOER!” Zou dat passen in de traditie van ‘slutshaming?’ Krankzinnig, maar wel onvoorstelbaar melig.

Sinds de herdenking in de Arena na de dood van Hazes in 2004 zijn Xander de Buisonjé en Guus Meeuwis helemaal ‘into Hazes’. Edsilia Rombley, die voor de eerste keer meedoet in Holland Zingt Hazes weet goed raad met het Jordaanrepertoire. Jammer dat Glennis Grace niet meedoet; deze zangeres komt uit de Jordaan en debuteerde ooit als kind op het Jordaanfestival met Ik voel me zo verdomd alleen. Willeke Alberti is wel van de partij, maar niet alleen met Hazesrepertoire. Ze zingt ook De glimlach van een kind en met haar zoon Johnny de Mol Niemand laat zijn eigen kind alleen.

Natuurlijk spelen de kinderen Hazes een hoofdrol. Het is ontroerend als André junior, die zich aan het ontwikkelen is tot een entertainer van het kaliber Gerard Joling, Kleine jongen zingt. Zijn vader schreef dit lied voor hem en het heeft uit zijn mond meer lading nu hij op z’n beurt vader is van André Junior Junior. Zijn zuster Roxeanne, die net verloofd is, zingt onder meer Amor, amor, amor, maar bij haar klinkt alles enigszins geforceerd. Hoezo is zij zangeres geworden? Dat is, lijkt me, alleen maar omdat haar vader toevallig André Hazes was.

Een ander verhaal is Peter Beense. Bij de herdenking in de Arena in 2004 werd deze Amsterdamse volkszanger kennelijk nog te licht bevonden om daar vocaal een steen aan bij te dragen. Dat was zeer onterecht. Nu bewijst hij zich in de Ziggo Dome als een waardige opvolger van André Hazes. Beense zingt niet alleen meerdere nummers, hij zingt ook met Anouk Een beetje verliefd. Als een Amsterdamse reus naast een Haags meisje. De twee hadden het duet in november gezongen in café Casablanca op de Zeedijk en die sfeer maken ze in de Ziggo Dome helemaal waar. Zie de video van Casablanca: http://www.omroepwest.nl/nieuws/3276357/VIDEO-Anouk-zet-kroeg-op-kop-tijdens-duet-met-Peter-Beense. Anouk maakt ook grote indruk door solo Het is koud zonder jou’ te zingen. Een andere wind in het bekende Hazes-geweld.

En dan staat daar ineens de enige echte André Hazes. Als een herrezen Lazarus staat de ‘Hazias’ in de vorm van een hologram zelf op het toneel, terwijl hij Zij gelooft in mij zingt. Het is niet echt, maar wel ’the real thing’. Zijn lichaam is in Parijs gemodelleerd naar Martijn Fischer, de gedroomde Hazes in de musical Hij gelooft in mij. Het effect is indrukwekkend, ware het niet dat je je blikrichting goed moet mikken tussen een woud van omhoog gestoken mobiele telefoons. Holland Zingt Hazes is nog 23, 24 en 25 maart in de Ziggo Dome; alles is uitverkocht. Maar er is hoop voor de toekomst. Er is al een zesde editie aangekondigd in de Ziggo Dome op 20 en 21 april 2018. Het klinkt krankzinnig, maar de kaartverkoop is begonnen: www.hollandzingthazes.nl. De ‘big business’ gaat gewoon door. Foto Bianca Dijck van Flits & Kijk