Het Zwanenkoor: eens een zwaan, altijd een zwaan

De Parels van de Jordaan – 30 Jaar Het Zwanenkoor is een rijk geïllustreerde, gezellig boek over een Mokumse mijlpaal: Het Zwanenkoor dat met dit boek het dertigjarig bestaan viert. Het koor ontstond in Café De Twee Zwaantjes aan de Prinsengracht schuin tegenover ‘die mooie Westertoren, hoog in de blauwe lucht’. Nadat kasteleines Helen Smit in 1988 een intekenlijst had opgehangen, debuteerde het koor op 8 september 1988 in de Westerkerk tijdens de opening van het Jordaanfestival. De bedoeling was eenmalig, maar ‘eens een zwaan, altijd een zwaan’. Het koor werd groter en groter en bleef bestaan. Het bestaat nog. En hoe! Inmiddels heeft het koor tot ver buiten de Jordaan opgetreden; veel in zorgcentra en bij de inhuldiging van Willem-Alexander ook voor de koning en zijn gevolg.

Zwanenkoor

Het Zwanenkoor in de Rode Hoed ter voorbereiding van een concert (foto Karel Souwer)

De in 2008 overleden ‘zwanenmoeder’ Helene Smit begeleidde de zangers jarenlang zelf op de accordeon. Nu bewaakt de Amsterdamse accordeonist André Vrolijk het authentieke geluid van de zingende zwanen. Concerten, vaak in de Rode Hoed, worden steevast gepresenteerd door prominenten van diverse pluimage: van geboren en getogen Amsterdammers als Harry Slinger, Matthijs van Nieuwkerk en Gerdi Verbeet tot André van Duin, Gerda Havertong en Paul de Leeuw. Maar ook mensen als Gerrie van der Klei en Judith Bos. Ernst-Daniël Smid, Jos Brink en natuurlijk Willeke Alberti en haar zoon Johnny de Mol. Job Cohen is beschermheer, Eberhard van der Laan zong in 2011 uit volle borst mee met het door Helen Smit voor het koor gecomponeerde lijflied Amsterdam, ik wil je wel bekennen (dat ik zoveel van je hou) en burgemeester Femke Halsema schreef het voorwoord in het boek: “Een koor dat dertig jaar bestaat en dat veel leden telt die hier vanaf het begin bij betrokken zijn, moet wel bestaan uit prettige mensen.Het plezier om samen te zingen en de Amsterdamse gein stralen er van af. Het draagt hiermee al 30 jaar bij aan een belangrijk deel van de Mokumse cultuur”.

ZwanenkoorIn het jubileumjaar heeft het Zwanenkoor ook de zesde cd Al 30 jaar met hart en ziel gemaakt met dertien klassiekers uit de Jordaan, zoals de wals Kijk mij eens aan, de ballade Liefde, de slow-fox Diep in mijn hart, de ballade Oh mooie Westertoren en een onvervalste Mokumse potpourri. Het lijvige hardcover-boek van maar liefst 180 pagina’s is samengesteld door o.a. Felix Poort, Elly Hählen, Ton Hendriks en Jan Galesloot en is zeer fraai vormgegeven door Très Melis. Het is een eigen uitgave (ISBN 978-90-9032175-2) en kan worden besteld bij www.zwanenkoor.nl voor het bedrag van € 19,50. De cd kost € 12,50.  Het koor geeft op de zondagmiddagen 1, 15, 22 en 29 maart en ook vrijdagavond 27 maart jubileumconcerten in de Rode Hoed aan de Keizersgracht. Aanvang op de zondagen 14.30 uur en vrijdag 27 maart 20.00 uur. De tickets kosten € 23,00 (inclusief een pauzedrankje). Er is ook een afterparty. Bij de concerten is zowel het boek als de cd tegen gereduceerde prijs te koop. Komt allen !