De veerkracht van Hans Klok: de triomf van 2021

Hans KlokHans KlokHans Klok heeft met zijn optreden in Zomergasten heel Nederland betoverd. Veel mensen die van tevoren dachten dat ‘die blonde losbol’ vast niet veel te melden zou hebben, gingen overstag. De uitzending boekte met 613.000 kijkers een seizoensrecord. De harde werker charmeerde zowel de kijkers als presentatrice Janine Abbring met zijn welsprekendheid, zijn kennis van en over variété van vroeger en nu, zijn veerkracht en de ontspannen manier waarop hij ‘zomaar’ drie uur boeiende televisie verzorgde. Van Josephine Baker en Marlene Dietrich tot de Zangeres zonder Naam en Bonnie St. Claire en van atoomproeven in de woestijn vlakbij Las Vegas – tussen 1951 en 2008 maar liefst 928 (!) kernproeven, die ook golden als toeristische attractie – tot het acrobatenduo The Crocksons, die zich later ontpopten als Bassie & Adriaan. Hans Klok praatte honderduit en ogenschijnlijk zonder enige inspanning, hoewel hij diezelfde dag in Uden – of all places – een matinee had gespeeld van zijn energieke show Hans Klok & Friends.

Van Vegas naar Uden

Het is een van de grote verdiensten van Hans Klok dat hij de overstap van Vegas naar Uden maakt zonder gezeur of zelfbeklag. Het avontuur in Las Vegas mislukte vorig jaar, zonder dat hij er iets aan kon doen. Het was Corona die het Las Vegas-tapijt onder hem vandaan trok. Op 13 maart 2020 was hij nog te gast in de tv-show van Ellen de Generes – zie het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=a-1zfqJtbkI&t=59s – en twee dagen later ging de wereld (en dus ook Las Vegas) op slot. In 2007 moest hij Las Vegas ook al vroegtijdig verlaten en eigenlijk herhaalt de geschiedenis zich nu. Nadat hij in november 2007 terug was gekomen in Nederland, was dat niet met hangende pootjes. Direct na terugkeer verzorgde Hans Klok een show in Ouwehands Dierenpark; ook een soort ‘Uden’.

Hans Klok

De messenzweefact met rechts zijn partner Dann

In 1994: “Keihard werken: einddoel Las Vegas”

Ik ontmoette Hans Klok voor het eerst in september 1994, toen ik hem voor Het Parool interviewde. De kop van het stuk – een hele pagina in het katern ‘Uit & Thuis’ – was “Keihard werken: einddoel Las Vegas”. De eerste zin van het artikel was: “MAKE IT BIG! Is het devies van Hans Klok (25): “Of dacht je dat wij ons zo uitsloven om in Tietjerkstradeel in een discotheek te staan?” Een uitspraak van een ambitieuze man met een vooruitziende blik. Een kwart eeuw later vertrok hij naar de gokstad in Nevada, samen met zijn vriend Dann en met een contract op zak om tien jaar in het theater van Hotel Excalibur te spelen. Het liep anders.

Hans Klok

‘Magic is in the Hair’

Terug in Nederland zit Hans Klok bepaald niet bij de pakken neer. Hij probeerde met tv-producent Erik van der Hoff een Penoza-achtige dramaserie voor de jeugd van de grond te krijgen. Hij schreef een sprookjesboek, hij sloot een lucratieve sponsoringdeal met haartransplantatiekliniek Hair Science Institute met als slogan ‘Magic is in the Hair’. Hij begon met de bekende circusproducent Alberto Althoff en het evenementenbureau Festivity King een eigen rondtrekkend circus onder de titel Hans Klok & Friends. En hij speelt vanaf eind september in The Harbour Club in Amsterdam in een voor hem geopend theater met de toepasselijke, speciaal voor hem verzonnen naam Vegas. Toch weer Vegas, zoals Hans Klok al decennia lang elke voorstelling – waar dan ook – afsluit met de kreet “See you in Vegas”.

David Devant Award

Op de dag van Zomergasten werd bekend dat Hans Klok binnenkort als eerste Nederlander ooit de David Devant Award krijgt uitgereikt. Dit is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt door de Magic Circle, een organisatie van illusionisten in Londen. Eerdere winnaars waren onder anderen David Copperfield en het illustere duo Siegfried & Roy. De prijs is vernoemd naar de Britse illusionist David Devant, de eerste voorzitter van de Magic Circle.

Hans Klok

‘The World’s Fastest Magician’

Op zaterdag 7 augustus zag ik in Utrecht de show Hans Klok & Friends en ik kan niet anders zeggen dan: Bravo! Hans Klok bewijst dat hij de kunst van magie nog lang niet is verleerd. Hij tovert de ene na de andere assistente – excuses: ‘diva’s of magic’ – tevoorschijn en laat hen net zo makkelijk weer verdwijnen. Hij verbaast iedereen met razendsnelle verwisselingstrucs, waarbij hij en de sexy diva’s in een oogwenk van plaats verwisselen. Hans Klok bewijst dat hij de term ‘The World’s Fastest Magician’ dubbel en dwars verdient. En dan ook nog eens met humor, relativering en een wagonlading aan showmanship.

Vier sterren in de Volkskrant

Na de première gaf Volkskrant-recensent Joris Henquet de show terecht vier sterren met de kop “Hans Klok brengt entertainment op hoog niveau”. Henquet schreef onder meer: “Naast het grote gebaar is Klok ook erg bedreven in kleinere, meer poëtische goocheltrucs. In de intieme setting van deze circustent komen die extra goed tot hun recht. Er is een tafel met een glas en een fles wijn, en Klok weet die fles zo vaak te vermenigvuldigen dat aan het slot de hele tafel volstaat. Hij laat ijzeren ringen in en uit elkaar glijden, tovert speelkaarten uit zijn mouw en presenteert een glazen ruit waar ineens doeken doorheen kunnen glijden. Het publiek zit er met de neus bovenop en snapt er toch weer helemaal niets van.”

Hans Klok

adembenemend

‘Friends’

Zeer de moeite waard zijn de acts van de ‘friends’: circusartiesten van over de hele wereld. De Tsjech Pavel brengt een ‘ode aan de Hollandse fiets’, waarbij hoog in de nok van de tent fietst op een eenwieler met dertien fietswielen boven elkaar. Indrukwekkend is de uit Nijmegen afkomstige diabolospeler Michael, de clown Kevinski is grappig en als klap op de vuurpijl scheuren motorrijders van de Braziliaanse act Diorio op ijzingwekkende manier rondjes in een ‘Globe of Death’: een opengewerkte, ijzeren kooi die reikt tot de nok van de tent.

Hans Klok

de clown Kevinski en ‘diva of magic’

Hans Klok

Na afloop poseren met fans

Hans Klok

Na afloop poseren, de achterkant van de glamour

Glitter & Glamour

Hans Klok maakt indruk met zijn tomeloze energie, charme en zijn talent om iedereen om de tuin te leiden. Alle lof ook voor zijn diva’s, onder wie de Russin Zarina Potapova die hem al decennia bijstaat. En natuurlijk is er de glitter & glamour dankzij de weergaloze kostuum van ‘Prince Charming’ Tycho Boeker. Na afloop van de show mengen Klok en zijn diva’s zich onder de bezoekers. Ze gaan uitvoerig op de foto met iedereen die dat graag wil (iedereen dus). In Zomergasten vroeg Janine Abbring wat zijn drijfveren zijn om maar te blijven optreden. Klok gaf het innemende antwoord: “Optreden, dat is iets doen wat ik kan en waar een ander blij van wordt”.

Nieuwe dromen

Hans KlokHans Klok voelt zich als een vis in het water in zijn eigen circus. Het is niet niks dat er rond de tent vrachtwagens staan met zijn beeltenis gigantisch groot. Jaren geleden zei hij al eens in een interview dat hij heel graag een eigen circus zou willen hebben. Hij woont tijdens de tournee met zijn vriend Dann, die ook aan de show meewerkt, in een circuswagen. In Zomergasten zei hij dat hij droomt van een eigen circus in Las Vegas. Hij zei ook dat hij nu een betere zakenman is dan vroeger: “De eerste vijftig jaar investeerde ik vrijwel altijd te veel geld en gaf ik veel te veel geld uit aan trucs, aan kleding, aan uitgaan,” aldus de 52-jarige illusionist. “De tweede vijftig jaar ga ik oogsten.”

Extra shows in Amsterdam

Hans Klok & Friends is zo’n succes dat er van vrijdag 3 tot en met zondag 12 september elke vrijdag, zaterdag en zondag extra voorstellingen zijn op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam. En daarna door naar Maastricht, Den Bosch en uiteindelijk van 16 tot en met 31 oktober op het terrein bij de SS Rotterdam. Vanaf eind september strijkt Hans Klok op diverse data neer in ‘Vegas’, een theater in The Harbour Club. Daar zijn de kaarten prijzig: van 185 tot 225 euro. Maar daar krijg je een viergangendiner bij in de sfeer van een nachtclub. Hans Klok, see you in Vegas !

Hans Klok

Na afloop poseren; de voorkant

Hans Klok

A-R en de entree (foto Els Goetheer)

Informatie over kaarten: www.hansklok.nl en www.theharbourclub.com. Bij de voorstellingen wordt testen voor toegang aangehouden. Dit houdt in dat bezoekers via de CoronaCheck-app een coronatoegangsbewijs moeten kunnen laten zien en anderhalve meter afstand niet hoeft. Zie voor de trailer van de voorstelling: https://www.festivityking.nl/nl/#hans-klok en zie voor Hans Klok Zomergasten in het kort: https://www.youtube.com/watch?v=xF5P95p8OSM