De komedie Geen paniek is een levend Droste-blik. Het publiek ziet een voorstelling in een voorstelling in een voorstelling. De acteurs spelen de acteurs in de voorstelling Niets aan en de ‘fictieve’ acteurs in deze ‘fictieve’ voorstelling worden in het programmaboek voorgesteld met een verhaaltje. Bijvoorbeeld: Tjitske Reidinga speelt in Geen paniek Kitty van Veen die in Niets aan mevrouw Collet speelt. Over Kitty van Veen staat in het programmaboek dat ze “op haar twaalfde al de harten van de tv-kijkers stal als Aamke-met-de-blonde-vlechtjes”.

Nog een voorbeeld: bij de foto van Peter Bolhuis – hij speelt in Geen paniek Joris van Rijckevorsel die in Niets aan de inbreker speelt – staat dat Joris “op 3-jarige leeftijd debuteerde als Kindeke Jezus in het kerstspel Kribbekindje, naast Albert van Dalsum als Herodes”. Op de vraag of hij nog wel eens verlangt naar het toneel van vroeger antwoord Joris: “Nooit! Elke dag scheppen, iets nieuws maken, dat is het mooiste! Terugkijken? Nee! Al zou ik diep in mijn hart best nog eens dat kleine Kindeke Jezus willen zijn”.

Deze hilarische tekstjes zijn exemplarisch voor de nieuwe DeLaMar-zomerkomedie Geen paniek, een klassieker uit 1982 van Michael Frayn die in het Engels Noises off heet. Oftewel: ‘koppen dicht’. In het verleden is het stuk al een paar keer in Nederland gespeeld onder de titel Koppen dicht. Onder meer in 1983 met Rijk de Gooyer in de rol van de regisseur en in 1997 met Carolien van den Berg en Wil van der Meer. Deze lachklassieker is een klucht met zeven deuren en met een hoofdrol voor meerdere bordjes sardines. In feite is de voorstelling één grote partij geiten. Maar wel zeer vakkundig en zonder schmieren uitgevoerd door zeer vakkundige acteurs.

Alle hulde voor, afgezien van een sublieme Tjitske Reidinga en Peter Bolhuis – ook voor Peter Blok, Dick van den Toorn, Guy Clemens en Wendell Jaspers. Geen paniek loopt als een trein, als een gesmeerd uurwerk. Vóór de pauze zie je de chaotische generale repetitie van Niets aan. Na de pauze zie je deze voorstelling letterlijk van de andere kant: het decor is omgedraaid en je ziet backstage de ruzies tussen de door de acteurs gespeelde acteurs.

In de derde acte zie je het stuk weer aan de voorkant, maar dan ontaardt hetzelfde toneelstuk in totale anarchistische chaos. Peter Blok maakt een fenomale smak van de trap, een Andy Warhol-prent wordt in woede op het hoofd van een van de acteurs kapot geslagen, de kop van een opgezette zebra zakt scheef. En sardines spelen een nog grotere hoofdrol dan ze al hadden.

Geen paniek, gezien 25-6-2017 in het DeLaMar Theater Amsterdam, aldaar minstens t/m 23 juli. Tekst Michael Frayn, vertaling Rob Klinkenberg, spel Tjitske Reidinga, Peter Blok, Dick van den Toorn, Guy Clemens, Wendell Jaspers, Peter Bolhuis, Johanna Hagen, Pauline Greidanus en Justul van Dillen, regie Antoine Uitdehaag, decor Thomas Rupert, kostuums Catherine Cuykens, Zie: www.delamar.nl. Foto’s Leo van Velzen

Geen paniek. Tjitske Reidinga. Foto Leo van Velzen

Geen paniek met Guy Clemens en Wendell Jaspers Foto Leo van Velzen

Geen paniek vlnr Tjitske Reidinga, Peter Blok, Wendell Jaspers en Justus van Dillen. Foto Leo van Velzen