Jezus in de Bijlmer: Ted Neeley vs. Tommie Christiaan

Jesus Christ Superstar

Ted Neeley & Feysal Bonciani in jesus Christ Superstar Foto Margot de Heide

Jesus Christ Superstar: terwijl in de Bijlmer op Witte Donderdag een megagroot verlicht kruis door honderden figuranten wordt rondgedragen en Tommie Christiaan in The Passion voor één keer in zijn leven de rol van Jezus Christus vertolkt, wordt de Amerikaan Ted Neeley op steenworpafstand in de AFAS Live voor de zoveelste keer in zijn leven aan het kruis genageld. Tommie Christiaan werd vorige maand 32 jaar; hij is dus een jaar jonger dan Jezus volgens de bijbel is geworden. Ted Neeley werd een half jaar geleden 74 en ziet er nog altijd uit als het evenbeeld van de heiland. Een one night wonder versus een wonder boven wonder!

Ted Neeley: ‘Iedere voorstelling ben ik 33’

Jesus Christ Superstar

Ted Neeley als Jesus Christ Superstar Foto Margot de Heide

Ted Neeley speelde in 1973 Jezus in de verfilming van Jesus Christ Superstar. Vijfenveertig jaar later speelt hij de rol nog altijd. De 74-jarige Amerikaan ziet er uiteraard ouder uit dan 33, de leeftjd waarop Jezus volgens de bijbel is gekruisigd. Maar hij oogt nog steeds als Jezus en hij haalt de hoge noten moeiteloos. “Zodra de muziek begint, omarm ik Jezus,” zei hij, toen hij in 2015 rond kerstmis de rol voor het eerst in Nederland kwam spelen. “Doordat ik dat uitstraal, ben ik geloofwaardig.” Hij is niet gelovig, wel spritueel. “Op het toneel voel ik de energie tussen mij en het publiek,” zei Neeley enkele jaren  geleden. “In Italië vragen zwangere vrouwen soms of ik hun buik wil zegenen. Als ik dan zeg dat ik Jezus niet ben, leggen ze soms toch mijn hand devoot op hun buik. Waanzinnig toch? Wie ben ik om te zeggen dat ik dat niet doe?  Ik voel me boodschapper en ik geef mensen wat ze voelen.”

Jesus Christ Superstar

Ted Neeley & ensemble Foto Margot de Heide

Eindelijk op Pasen

Al twee keer eerder was deze Engelstalige, uit Italië afkomstige productie in Nederland; telkens uitverkocht en telkens rond Kerstmis, maar nu voor het eerst rond Pasen. Toepasselijk, want de rockopera van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice gaat over de laatste dagen van Jezus. Ik ben benieuwd of Tommie Christiaan de enige echte J.C. Superstar nog heeft ontmoet. Daar zou ik graag een foto van zien. Jesus Christ Superstar is nog tot en met zondag 1 april – Eerste Paasdag – in AFAS Live Amsterdam. Aanvang 20.00 uur, vrijdag en zaterdag ook om 15.00 uur, Eerste Paasdag alleen om 16.00 uur. Foto’s Margot de Heide. Kaarten en inlichtingen: 0900.1353 of www.jesuschristmusical.nl