1001 Vrouwen in de 20ste Eeuw

Koning Willem-Alexander opende 3 oktober – alweer bijna twee weken geleden – in het Amsterdam Museum de expositie ‘1001 Vrouwen in de Twintigste Eeuw’. Hij nam ook het eerste exemplaar in ontvangst van het gelijknamige naslagwerk, dat historica Els Kloek samenstelde. Hierin worden in ruim 1600 pagina’s de levens 1001 vrouwen uit de vorige eeuw gedocumenteerd.

Historica Els Kloek

1001 Vrouwen in de 20ste Eeuw

Els Kloek (foto Monique Kooijmans)

Het zijn vrouwen die in Nederland iets hebben betekend op welk gebied dan ook; van oplichtster Jantje Cornelia Struik (1848-1908) tot ‘koningin van de televisie’ Mies Bouwman (1929-2018). En alles wat daartussen zit: van schrijfster tot koningin (Wilhelmina dus), van architecte tot politica, van astrologe tot verzetsvrouw, van apothekeres en zieneres. Allemaal aangeduid met de vrouwelijke vorm van hun beroep. Dus schrijfster in plaats van schrijver, directrice in plaats van directeur, redactrice in plaats van redacteur. Zo wil historica Els Kloek dat wij heten.

Mies Bouwman

1001 Vrouwen in de 20ste Eeuw

Mies Bouwman – 1929-2018 (foto 1976 KIPPA)

De samenstelster moest selecteren, maar er was in elk val één voorwaarde: om voor opname in het boek in aanmerking te komen, moest de vrouw zijn overleden. Het boek was al afgerond, toen Mies Bouwman op 28 februari van dit jaar overleed. Voor haar werd snel een plaatsje vrijgemaakt. Het boek opent met een uitspraak van Mies: “Er is maar één ding verdrietiger dan jaloerse mannen: jaloerse mannen”. ‘1001 Vrouwen in de Twintigste Eeuw’ is het tweede deel van het levenswerk van Els Kloek, onder wier redactie in 2013 het boek ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis’ uitkwam. Ze vond dat vrouwen uit de Twintigste in het eerste boek onderbelicht waren. Vandaar. Het boek is een lijvige pil van ruim 1600 pagina’s, vormgegeven door Irma Boon.

Jetty Paerl

1001 Vrouwen in de 20ste Eeuw

Jetty Paerl 1921-2013 (foto jaren vijftig Godfried de Groot

Ook mijn moeder Jetty Paerl wordt beschreven. Daar ben ik trots op. Ik kan hier, tot mijn tevredenheid, melden dat ik zelf de lemma’s van zeven dames mocht schrijven: actrice Josephine van Gasteren, zangeres Corry Brokken, actrice en levenskunstenares Yoka Berretty, actrice Will van Kralingen, presentatrice Letty Kosterman, actrice en Woezel en Pip-moeder Guusje Nederhorst en actrice Kitty Courbois.

Ik voeg hierbij de lemma over mijn moeder bij, daaronder staan de links naar de lemma’s van zeven dames die ik heb beschreven. Waarbij, let wel, Meijeringh de echte naam was van Yoka Berretty. Als je op de links klikt, zie je mijn lemma over de desbetreffende dame. Alle 1001 lemma’s en nog veel meer zijn te lezen op de site 1001-vrouwen.nl.

De bijbehorende expositie in het Amsterdam Museum duurt tot 10 maart (Internationale Vrouwendag) 2019, het boek is uitgegeven door Vantilt.

Zie voor de lemma van Jetty Paerl en de zeven door mij beschreven vrouwen:

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Paerl

en:

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlex…/…/data/Gasteren

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Brokken

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/…/Meijering (dit is Yoka Berretty)

hhttp://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenle…/…/data/Kralingen

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenle…/…/data/Kosterman

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/…/Nederhorst

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlex…/…/data/Courbois

Het Amsterdam Museum is dagelijks open van 10 tot 17 uur (zie: www.amsterdammuseum.nl). 1001 Vrouwen in de 20ste Eeuw is uitgegeven door Vantilt (www.1001-vrouwen.nl)