Een Amerikaans familiedrama – dat is de ondertitel van Palm Springs, een Amerikaans stuk uit 2010. De voorstelling is een staaltje uitmuntend acteren en regisseur Antoine Uitdehaag heeft het stuk ‘lekker bekkend’ vertaald. Tjitske – sinds 2012 Lady DeLaMar – Reidinga speelt een schrijfster die na een diepe depressie vanuit New York terugkeert naar haar ouders in Palm Springs, Californië. Ze heeft een nieuw boek geschreven; geen biografie, benadrukt ze. Het is een roman waarin ze een familiegeheim bij naam en toenaam onthult. Over haar lievelingsbroer, die de weg kwijt was, een terroristische aanslag pleegde, door zijn ouders de deur werd gewezen en zelfmoord pleegde. Ze vraagt of haar ouders het script willen lezen, maar de publicatie gaat hoe dan ook door. Dit boek is voor haar van levensbelang, zegt ze.

Haar vader en moeder beheerst overtuigend neergezet door Han Kerckhoffs en Geert de Jong – zijn rechtse rakkers van het ergste én het lachwekkende soort. Trots dat Nancy en Ronald Reagan tot hun vriendenkring behoorden. Als dit stuk nu was geschreven, waren Donald en Melania Trump hun vrienden. Dan gooiden ze dochterlief voor de voeten gegooid dat die het niet zo goed doet als Ivanka Trump. De ouders doen denken aan het echtpaar Powers uit de vroegere tv-serie The Powers that be. Met als belangrijkste richtlijnen in het leven: façade en connecties. Ook aanwezig is een drankzuchtige zus van de vrouw des huizes. Ria Eimers speelt deze linkse vrouw ijzersterk. Ze doet qua mimiek denken aan wijlen Mimi Kok. Frederik Brom speelt een jongere zoon, die werkt als producent van pulp-tv.

Wonderschoon is het toneelbeeld van Tom Schenk. Je ziet in feite continu dezelfde vrij kale huiskamer in Palm Springs, terwijl op de achterwand telkens andere andere beelden worden geprojecteerd. De ene keer palmbomen en uiteindelijk – in de slotscène – zelfs de skyline van New York. Inventief is een spiegelwand, waardoor alles veel groter lijkt. En er wordt mooi gebruik gemaakt van een spiegelvloer die taartpuntsgewijs en assymetrisch de zaal insteekt. Helaas is het verhaal de zwakke schakel. Er zijn hoog oplopende conflicten en snedige teksten à la Who’s afraid of Virginia Woolf? Zoals: “Ik moet nog leren hoe ik met je om moet gaan nu ik niet meer dronken ben” en “Echt en gespeeld; daar is geen verschil tussen in deze familie”. Of de dialoog: “Ik begrijp niet waar je zo bang voor bent”. Antwoord: “Zei de spin tegen de vlieg”. Maar het familiegeheim, waar alles om draait? Dat is lange tijd zo spannend dat de zaal ademloos zit te luisteren. Helaas is het geheim nogal vergezocht. En lang niet zo erg dat de hysterische uitbarsting van Tjitske Reidinga aannemelijk is. Desondanks is deze voorstelling genieten voor liefhebbers van goed acteren in een oogstrelend toneelbeeld.

Palm SpringsDeLaMar Producties, tekst Jon Robin Baltz, vertaling en regie Antoine Uitdehaag, met Tjitske Reidinga, Geert de Jong, Hen Kerckhoffs, Ria Eimers en Frederik Brom, toneelbeeld Tom Schenk, foto Leo van Velzen. Gezien 19 november 2016 in het DeLaMar Theater Amsterdam, aldaar exclusief in elk geval t/m 18 december 2016 en wellicht langer (www.delamar.nl).