Het is weer kerstfeest in de Jordaan
De muzikale voorstelling Kerstfeest in de Jordaan was twee jaar geleden in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord zo’n succes dat het Amsterdams Kleinkunst Festival de voorstelling heeft hernomen. Met opnieuw Rob van de Meeberg als Johnny Jordaan – de rol van zijn leven – en twee nieuwelingen: Harry Slinger en Mieke Stemerdink. Ze spelen allemaal dubbelrollen, van Willy Alberti tot Wim Sonneveld en van Tante Leen tot Jordaans ex-vrouw Totti. De rol van Johnny Jordaan zit de in Arnhem geboren Van de Meeberg sinds 1997 als gegoten, de in Doetinchem geboren Mieke Stemerdink heeft met pruik, bontjas, nasale uitspraak en bevroren uitstraling veel weg van Tante Leen en Harry Slinger is in dit gezelschap de enige echte Jordanees. Zijn Jordanese tongval is puik in orde, hij galmt lekker en is naturel komisch.
De enige echte Johnny Jordaan
Kees Prins kreeg in 2000 een Gouden Kalf als beste acteur voor zijn vertolking van Johnny Jordaan in de dramaserie Bij ons in de Jordaan, maar de enige echte Johnny Jordaanvertolker is en blijft Rob van de Meeberg. Ik denk dat hij, als je hem ’s nachts wakker maakt, moeiteloos zingt dat een pikketanissie er altijd in gaat. Hij speelde de Jordanese volkszanger voor het eerst in 1997 in het Werkteater bij het Amsterdams Kleinkunst Festival-voorstelling Oh Johnny!, geschreven door Lars Boom met deels nieuwe liedjes op muziek van de in 2016 overleden componist Martin van Dijk. Tweeëntwintig jaar geleden speelde Carry Tefsen alle vrouwenrollen en was Fred Florusse de mannelijke tegenspeler. Een legendarische voorstelling, met de beeldschone fado De weemoed van de Wester, die nog altijd zorgt voor kippenvel. Zie, met begeleiding van Martin van Dijk die de muziek voor deze evergreen componeerde: https://www.youtube.com/watch?v=4NBO9s2_L1M
Helemaal Jordaan
In Kerstfeest in de Jordaan ontvangt God – Harry Slinger met de pruik die ooit was gebruikt voor een imitatie van Jan Wolkers – in de hemel Johnny Jordaan, diens neef Willy Alberti (“Noem me géén Kareltje”), zielsverwant Tante Leen, Jordaans latere partner Ton Slierendrecht, ex-vrouw Totti en bloedeigen ‘moesie’ en zelfs Ellen Vogel. Aan weerszijden van het toneel staan twee levensgrote beelden van witte poedels; modieus geschoren en met een roze tong uit de bek. Helemaal Jordaan. Het koor bestaat uit vier engelen met grote witte vleugels.
Uit de kast
De hoogte- en dieptepunten uit het leven van Johnny Jordaan worden belicht. Zoals zijn flirt met Wim Sonneveld en het feit dat hij op latere leeftijd als getrouwde man uit de kast kwam en koos voor zijn partner Ton Slierendrecht. Daardoor had hij afgedaan voor veel ‘echte’ Jordanezen. In de voorstelling klaagt Johnny Jordaan erover dat hij niet werd uitgenodigd, toen het 350-jarig bestaan van de Jordaan werd gevierd. Ze waren hem vergeten, zegt hij smalend. Daarna voegt hij er aan toe: “Néééé, ze wilden er geen póót bij hebben!” Een dame in het publiek weet bij de première in Hoofddorp niet dat Johnny Jordaan op latere leeftijd uitkwam voor zijn homoseksualiteit. Zij vraagt zich af of dit niet was verzonnen. Als ze begrijpt dat dit geen verzinsel is, zegt ze: “Dan weet ik nu wie Johnny Jordaan was”.
Luidkeels meezingen
Onvervalste Jordaanliederen schallen door de zaal, zoals Droomland, Oh Johnny! (de zaal zingt luidkeels mee) en natuurlijk Kerstfeest in de Jordaan. Tijdens een medley met Pikketanissie, Bij ons in de Jordaan en Oh… saperdiossia gaan de acteurs, inclusief engelen, in polonaise door de zaal. Het publiek zingt opnieuw uit volle borst mee. Dat gebeurde twee jaar geleden in het Zonnehuis, het is niet anders in Hoofddorp. En ook niet Almelo (waar op 6 december een try-out was), vertelt Rob van de Meeberg na afloop. Volgens Evert de Vries, voorheen directeur van het Asmterdams Kleinkunst Festival en regisseur van deze voorstelling, loopt de tournee als een trein; ook in steden ver buiten Amsterdam. Rond de kerstdagen is Kerstfeest in de Jordaan te zien in en rond Amsterdam: 23 december in het Zaantheater, Eerste en Tweede Kerstdag twee keer in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord en de laatste voorstelling is 27 december in Lelystad (klein Amsterdam). Muzikale leiding en piano: Bert Stoots, accordeon René Tok, koor Yara van Engelen, Edwin Klazinga, Vosmar Nicasie, Ian Vrolijk. Zie voor de volledige speellijst en kaarten: www.kerstfeestindejordaan.nl