Dolly Bellefleur: de ideale presentator van het Songfestival

Dolly Bellefleur

Werktekening van ‘Comme une Fleur’, een ontwerp uit 2012 van Tycho – Prince Charming – Boeker

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur in de creatie ‘Comme une Fleur’ (foto Piek)

Entertainer, zanger en tekstschrijver Ruud Douma vierde vrijdag 1 november 2019 in het DeLaMar Theater dat hij al dertig jaar optreedt als zijn alter ego Dolly Bellefleur. Douma staat al dertig jaar rechtop in de wind als de hooggehakte ‘beauty with brains’ met benen als peilloos lange pilaren. Dolly is ook al dertig jaar gehuld in ‘robes’ – het woord ‘jurk’ is taboe – van Tycho Boeker die werkt onder de naam Prince Charming en die ook de showkleding ontwerpt van De Toppers, Hans Klok en zijn ‘diva’s of magic’. Dolly Bellefleur zag het levenslicht op 28 oktober 1989, toen Ruud Douma debuteerde in het Anthony Theater op de Oudezijds Voorburgwal. Hij kan het niet uitleggen, maar Dolly ‘zat’ meteen lekker. Hij organiseerde en presenteerde in het bouwvallige theatertje aan de Wallen, dat allang niet meer bestaat, revues met onder anderen de dragqueens Hellun Zelluf, Vera Springveer, Mizz Mopsie, Tilly Trekhaak, Molly Strychnine, Coco Coquette en Victoria False.

Hello Dolly Wilde en Brabantse appels

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur in 1989 (foto Joep de Koning)

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur en Tycho Boeker tijdens de pauze van de jubileumvoorstelling (fotograaf onbekend)

Ruud Douma noemde zijn alter ego Dolly naar de musical Hello Dolly. Als openingstune voor zijn show in het Anthony Theater zong Dolly een ‘hertaling’ van Hello Dolly: “Kom óp meiden, hé kom óp, meiden./ Eind’lijk is het toch zover, de show vangt aan./ We moeten óp, meiden. Schiet nou óp, meiden, want we gaan er met z’n allen tegenaan”. Bovendien had Ruud Douma gelezen dat de zuster van Oscar Wilde Dolly heette: een flamboyante vrouw, in alle salons ‘the life of the party’, beroemd om haar rappe tong, humor en dus de evenknie van haar beroemde broer. De achternaam Bellefleur was geïnspireerd op appels uit de tuin van de opa van Ruud Douma. Dit Brabants appelras heet Bellefleur. Eerder dit jaar vertelde Ruud Douma me: “Je had bovendien destijds een talkshow op de televisie die Belfleur heette, gepresenteerd door Annemarie Oster en Wilbert Gieske. Ik had in het Anthony Theater een parodie op die talkshow, genaamd Dolly Bellefleur’s Service Salon.”

Dit ‘mensch’ durft te leven

Het is jammer dat Dolly Bellefleur dit soort historische weetjes niet vertelt in de jubileumvoorstelling Dubbel en Dwars – 30 Jaar Dolly Bellefleur. “Die show heet zo, omdat ik dubbel ben en als dwarse dame tegen onrecht schuur,” vertelde hij me maanden geleden. “Het wordt een combinatie van lachen en serieus. Zakdoekjes mee! Maar het wordt vooral feest. Bezoekers hoeven zich na afloop niet te melden bij het D.I.A.G.G.: het Dolly Instituut voor Ambulante Geestige Gezondheidszorg.” Vrijdag 1 november zagen toeschouwers in een uitverkochte Mary Dresselhuyszaal van het DeLaMar dat Dolly Bellefleur alles kan: zingen, ontroeren, mensen laten lachen (van gniffelen tot bulderen van het lachen), terwijl ze kittig heen en weer trippelt à la Bette Midler. De zaal lag dubbel van het lachen tijdens het pauzenummer, dat al jaren een vaste act is van Dolly. De diva vroeg een potige jongeman uit het publiek als vrijwilliger en klom helemaal in hem terwijl ze het lied Mijn hoofd weer op je schouder zong. Jazeker, Dolly Bellefleur heeft lef.  Mensch Durf te Leven; dat was haar toegift. Een beter motto voor Ruud Douma is er niet: dit mensch durft te leven. En dat doet hij als diva Dolly, als strijder tegen onrecht, als humorist, als schrijver, als ‘a talent to amuse’ (vrij naar het levensmotto van Noël Coward). Waarom heeft Dolly Bellefleur niet allang een eigen talkshow, een eigen theatershow?

Laat Dolly het Songfestival presenteren!

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur: welkom op mijn roze planeet (foto Piek)

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur op 1 november in het DeLaMar (foto Maarten Reinboud)

Eregast bij de jubileumshow was Getty Kaspers, de zangeres van Teach-In, die in 1975 het Songfestival won met Ding-a-dong. Dolly Bellefleur zong in de jubileumshow twee ‘hertalingen’ die Ruud Douma sinds 2014 maakt van Nederlandse inzendingen naar het Songfestival: het winnende lied Arcade van Duncan Laurence en Slow down van Douwe Bob. Van Arcade maakte hij De echo van mijn hart over hoe het is om als kind gepest te worden, van Slow down maakte hij Ontspan. Songfestival en Dolly Bellefleur; het is een ideale combinatie. Het lijkt me ideaal als Dolly Bellefleur in mei 2020 in Rotterdam het Songfestival presenteert. Dat is nog nooit vertoond: een dragqueen als presentator van deze bij uitstek onder homo’s zo populaire liedjeswedstrijd. Bovendien is Dolly Bellefleur mooi en gracieus, grappig en goedgebekt. En nog eens bovendien: niemand in Europa kent Eva Jinek, niemand kent Chantal Janzen, niemand kent Jan Smit. Oké, in het buitenland kent men Michel Huisman van Game of Thrones, maar kan Michel Huisman presenteren? Geen idee… Dus mijn oproep is: Dolly voor het Songfestival.

Homomonument: ‘een driehoek van graniet’

Dolly Bellefleur

Anne-Rose en Dolly Bellefleur jaren geleden bij het Homonument (eigen foto)

Dolly Bellefleur

Burgemeester Eberhard van der Laan reikt Dolly Bellefleur in 2014 de Andreas Penning uit (foto Eveline Renaud)

In de voorstelling zong Dolly Bellefleur tal van beroemde liedjes, begeleid door een combo van zes muzikanten met als muzikaal leider Kees van Zantwijk. Van het openingsnummer Welkom op mijn roze planeet (‘Of je nu homo bent of straight’) tot een warme ode aan het Homonument (op de melodie van Het oude huis van Willeke Alberti: “De Westermarkt, in ’t hart van Mokum/ Daar ligt een driehoek van graniet/ Symbool van zwijgen en van lijden/ Van onderdrukking en verdriet”), Sorry dat ik besta uit de musical Foxtrot (“Want zo is het toch, m’n jongen/ Nooit is er een lied gezongen/ Over de verboden kus van Romeo en Julius”) tot klassiekers als het prachtige lied De bokken en de schapen van Jan Boerstoel en Frans Elhhart over onderdrukking en vervolging: ‘Wat weet ik trouwens van mezelf/ Ik durf niet eens voorspellen/ Of ik dan zelf bereid zal zijn om mij teweer te stellen/ Als daar gevangenisstraf op staat/ Vernedering en pijn’. Allemaal hoogtepunten uit het oeuvre van Ruud Douma, de entertainer die bepaald niet onopgemerkt is gebleven. In 2014 kreeg Dolly bij het 25-jarig jubileum de Andreas Penning uitgereikt uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan, die samen met zijn vrouw en hun drie kinderen de vorige jubileumshow in de OBA bijwoonde. Deze keer werd de show overigens bezocht door Femke van der Laan en de kinderen.

Stop, stop, stop Poetin

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur in het Wertheimpark op 5 juli 2015 met mini-Dolly (foto Anne-Rose)

Dolly zong ook – heel toepasselijk in het DeLaMar – het lijflied van Fien de la Mar: Ik wil gelukkig zijn. En ze zong het enige Engelstalige liedje op haar repertoire: Stop stop stop Poetin op de melodie van Boney M’s Ra Ra Rasputin. Dolly zong dit protestlied op 8 april 2013 op het Oosterdok tijdens een een demonstratie tegen het anti-homobeleid van Poetin, terwijl de Russische president in het Scheepvaartmuseum dineerde. In de voorstelling zei Dolly dat ze daarna hatemails kreeg: “Maar ja, die waren in het Russisch, dus die begreep ik niet”. Dolly Bellefleur heeft zich nog nooit laten remmen vanwege geweld of haatcampagnes. Toen een man haar in een ver verleden tijdens een optreden een ongenadig harde stomp op haar neus gaf, ging ze ‘gewoon’ door; met een gehavend gezicht en een bloedneus. En toen Dolly in januari 2019 voor kinderen ging voorlezen op een school in Nijmegen, was er beveiliging geregeld uit angst voor protesten van de actiegroep Gezin in Gevaar. Ruud Douma reageerde op Twitter aldus: “Ik begrijp alle ophef eerlijk gezegd niet. Heb al heel vaak als Dolly kinderen voorgelezen. Wat zij zien is ‘gewoon’ een kleurrijke dame met een suikerspin op haar hoofd. Een soort van Pino maar dan net een tikkeltje anders.” Zie de reportage van Vice Nederland en zie daar hoe goed Dolly Bellefleur met kinderen is: https://www.facebook.com/vicenederland/videos/dolly-bellefleur-leest-voor/2161144540605706/ 

Gay Pride

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur en Minister Ingrid van Engelshoven aan boord van hun boot tijdens Gay Pride 2019 (foto ANP)

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur-boot tijdens Amsterdam Pride in 2017 (foto Andrea Schipper)

Sinds de allereerste keer in 1996 doet Dolly Bellefleur steevast mee aan de kleurrijke grachtenparade tijdens Gay Pride (nu Amsterdam Pride). In 2015 was Dolly ambassadeur van dit evenement en er waren jaren dat Dolly tachtig lookalikes aan boord van haar eigen boot had. Eerder dit jaar was ze eregast op de boot van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daar stond Dolly trots aan de zijde van Minister Ingrid van Engelshoven. De boot won de prijs voor de boot met de beste boodschap: ‘een veilige klas voor iedereen’. Minister Van Engelshoven was 1 november op haar beurt eregast van Dolly Bellefleur.

Haal het doek maar weer op!

Dolly Bellefleur

Dolly Bellefleur een seconde vóór het doek werd opgehaald en haar beroemde benen als eerst te zien waren (foto Tycho Boeker)

Dolly Bellefleur

De volle zaal op 1 november, weer op 11 april 2020? (foto Sas Enzo)

De voorstelling op 1 november 2019 was buitengewoon geslaagd. Douze points pour Dolly Bellefleur! Wegens succes is er 11 april 2020 in het DeLaMar een tweede voorstelling van Dubbel en Dwars – 30 Jaar Dolly Bellefleur. De kaartverkoop is begonnen en eersterangskaarten zijn al voor de helft verkocht. Over ruim vijf maanden kan hier dus weer opnieuw het doek worden opgehaald voor Dolly Bellefleur. Kaartverkoop en inlichtingen: www.delamar.nl of www.dollybellefleur.nl