Nieuwe leden exposeren bij Arti in Amsterdam. Kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae presenteert werk van achttien nieuwe leden in de expositieruimte op de eerste verdieping. De nieuwe leden zijn – in alfabetische volgorde – Rogier Alleblas, Selby Gildemacher, Ciska de Hartogh, Hedwig van der Heiden, Fabrice Hünd, Ellen Krol, Anita Mizrahi, Jean Philippe Paumier, Joos van de Plas, Ilya Rabinovich, Reynold Reynolds, Annie Schoterman, Marli Turion, Yurie Umamoto, Angeliek Ververs, Willem van der Weide, Friso Witteveen en Liesbeth van Woerden.

Het is een gevarieerde tentoonstelling die zeer de moeite waard is. Terwijl de geboren en getogen Amsterdammer Fabrice Hünd aan een letterlijk en figuurlijk schitterend beeld werkt dat later dit jaar wordt onthuld op het Museumplein, hangen er bij Arti van hem kleurrijke schilderijen van zijn bekende fantasiefiguren. Intrigerend is het werk van Joos van de Plas. Rupsen en vlinders – met name bijzondere momenten in de cycli van deze dieren – spelen een hoofdrol in haar video’s. Selby Gildemacher, die meer dan tien jaar opereerde onder de naam PIEK!, heeft een letterlijk gevaarlijk kunstwerk gemaakt: vier ronddraaiende bijlen raken bezoekers rakelings, als ze niet opletten.

Verrassend is de installatie Splinter van de Haagse kunstenaar Ciska den Hartogh: een groot hemelbed met aan het voeteinde een aantal in repen wit textiel gewikkelde katachtige dieren (zie afbeelding). Alsof het mummies zijn. Verrassend is dat bezoekers op het harde bed mogen liggen en dan in het ‘dak’ van het hemelbed allerlei telkens afwisselende projecties zien op beeldschermen. Met afbeeldingen van tijgers, scènes in exotische oorden, afbrekende ijsschotsen. Spannend en tegelijkertijd ontspannend, want het is lekker om even te liggen. Dit is vast de enige expositie, waar bezoekers die elkaar niet kennen, worden uitgenodigd om samen naar bed te gaan.

Fascinerend is Friso Witteveens installatie DON’T TOUCH WHAT YOU CAN’T AFFORD. Met drie onderdelen die schreeuwen om aandacht. Dit kunstwerk is bedoeld om bezoekers actief uit te lokken en na te laten denken over onze overgave aan verleidingen. Het draait om consumptief gedrag en hebzucht. Verrassingen, schoonheid, goede of slechte smaak; dit alles wordt samengesmolten in een prettig ogend en de zintuigen prikkelend beeld.

Dan is er de documentaire Searching for Martin Margiela van Anita Mizrahi, die in België en Nederland op zoek ging naar het wezen van ‘de onzichtbare man in de modewereld: de wereldberoemde Vlaming Martin Margiela (1957) die prachtige, intrigerende kleding maakt en zich nooit en te nimmer laat zien of interviewen.

Mooi zijn de vlekkerige schilderijen van Willem van der Weide, vooral één groot doek dat wordt geëxposeerd in een verder donkere ruimte. Het vlekkerige effect bereikt hij doordat hij pure onverdunde olieverf aanbrengt op onbewerkte linnen. De ondergrond heeft een sponsachtige werking op de verf. Wanneer men tegenover het werk staat, worden de nuances van de vlekken in kleur en vorm duidelijker zichtbaar. Van een afstand mengen de kleuren en gaan de vlekken interacteren, resulterend in een gevoel van ruimte dat knippert en beweegt voor de ogen.

Kunstliefhebbers, komt allen naar Arti en kijkt u in verbazing rond!

De expositie Update op de eerste verdieping van Arti et Amicitiae (Rokin 9 in Amsterdam) is tot en met 9 juli 2017. Open dinsdag tot en met zondag 12.00 -18.00 uur. Zie: www.arti.nl.