Battlefield

Levende legende Peter Brook in Amsterdam

In een volgepakte Stadsschouwurg hingen theaterliefhebbers 15 november jongstleden ademloos aan de lippen van een hoogbejaarde Brit. Op een leeg toneel vertelde de levende legende Peter Brook, die op 21 maart 93 jaar wordt, op een leeg toneel over zijn visie op theater. Vijftig jaar geleden schreef hij het boek The empty stage over ‘de kunst van het weglaten’. Brook was en is altijd op zoek naar ultieme eenvoud. Zijn belangrijkste werktuig is de suggestie: “Theater moet de spier van de verbeelding prikkelen”. Alles draait bij hem om “art and heart”.

Zijn hele theaterleven is zoeken en ontdekken. Peter Brook richtte in 1974 in een vervallen vaudevilletheater in een Parijse achterbuurt Théâtre Bouffes du Nord op. Dit is al meer dan veertig jaar een bedevaartsoord voor liefhebbers van het betere theater. Hier speelden legendarische producties, zoals in 1985 de negendelige marathonvoorstelling Mahabharata, waarbij Peter Brook en Jean-Claude Carrière zich baseerden op een eeuwenoude Indiase mythe over een vernietigingsoorlog tussen twee clans.

De Stadsschouwburg in Amsterdam programmeert in maart vijf producties van Bouffes du Nord in het jaarlijkse festival Brandhaarden. Waaronder Battlefield uit 2015, waarbij Peter Brook en co-regisseur Marie-Hélène Estienne een deel uit Mahabharata terugbrachten tot anderhalf uur. Het is de scène waarin de overwinnaar wroeging krijgt en vrede wil sluiten met de verslagen vijand. Brook: “Dit tijdloze verhaal reflecteert ook op de wrede conflicten van vandaag. Onze echte toeschouwers zijn alle wereldleiders.”

Aan de vooravond van zijn 93ste verjaardag weet Brook niet van ophouden. Brandhaarden programmeert zijn nieuwe productie The prisoner die 6 maart in Parijs in wereldpremière gaat. The prisoner gaat over een man die voor een gevangenis zit. Wie is hij en waarom zit hij daar? Is dit zijn keuze of is het een straf? Is hij gek? Een fanaticus? Een crimineel? Zoekt hij verlossing? Is hij een gevangene? Of is hij vrij? Battlefield en The prisoner worden in het Engels gespeeld, twee andere producties van Bouffes du Nord (La maladie de la mort en Actrice) in het Frans, de vijfde (Orfeo – je suis mort en Arcadie) wordt in het Frans en Italiaans gezongen. Alles met boventitels in het Nederlands.

Anne-Rose Mater-Bantzinger

Brandhaarden: Battlefield is van 20 t/m 23 maart, La maladie de la mort van 21 t/m 24 maart, Orfeo – je suis mort en Arcadie 26 en 27 maart, The prisoner van 28 t/m 31 maart en Actrice van 30 maart t/m 1 april. Zie: www.ssba.nl/brandhaarden

Zwart-wit-portret Peter Brook: Marian Andreani
Scènefoto’s Battlefield: Richard Termine
Plus campagnebeeld Brandhaarden

Scène uit de voorstelling Battlefield van Bouffes du Nord, regie Peter Brook en Marie Helene Estienne (foto Richard Termine)