Meer dan de man achter Bowie en Bush

Lindsay Kemp

Lindsay Kemp (fotograaf en jaartal onbekend)

Lindsay Kemp

Lindsay Kemp (fotograaf en jaartal onbekend)

De Engelse danser, mime-speler, choreograaf en internationaal vermaard theatermaker

Lindsay Kemp is in de nacht van 24 op 25 augustus 2018 op tachtigjarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Livorno in Italië. De flamboyante Kemp was ruim 45 jaar geleden het creatieve brein achter David Bowie’s doorbraak in de gedaante van Ziggy Stardust. Hij ontwierp en regisseerde in 1972 Bowie’s concertserie The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars. Eerder speelde Bowie, die destijds zijn minnaar was, een hoofdrol in Lindsay Kemps dansvoorstelling Pierrot in turquoise. Kemp bedacht later voor Kate Bush haar kenmerkende wapperende bewegingen. De zangeres droeg haar song Moving in 1978 op aan hem.

Pantomime, Kabuki, Butoh en meer

Maar Lindsay Kemp was meer dan ‘de man achter Bowie en Bush’. Veel meer Hij richtte in 1965 in Londen the Lindsay Kemp Company op. Hij was de man van het grote gebaar, vrijwel altijd met een spierwit geschminkt gezicht, rode lippen, opgemaakte ogen, extravagante kostuums en decors. Hij werd beïnvloed door pantomime – hij was ooit een leerling van pantomimegrootmeester Marcel Marceau – en verder door Commedia dell’Arte, zwijgende films, Kabuki en Butoh uit Japan. Hij was een poëtische, dansende clown die beweerde dat hij een afstammeling was van Will Kemp, de acteur die tijdens het leven van Shakespeare de komische rollen vertolkte in diens toneelstukken.

Lindsay Kemp

Lindsay Kemp A Midsummer Night’s Dream 1984, met onder Kemp als Puck (foto Thierry Orban/Sygma via Getty Images)

Robert Anthony, een van de Gebroeders Grimm

Zijn internationale succes kwam in 1975 met de voorstelling Flowers, die hij tot Broadway aan toe speelde. Later speelde hij wereldwijd grote producties als Nijinsky en A midsummer night’s dream. In september 1985 stond hij met zijn gezelschap in Carré. Kemp werkte in de jaren zestig van de vorige eeuw nauw samen met Robert Anthony, in Amsterdam bekend als de helft van de immer feestelijk uitgedoste Gebroeders Grimm. Anthony werkte bij de Lindsay Kemp Company als danser, choreograaf, stagemanager en hij was nauw betrokken bij het ontwerp en de uitvoering van kostuums. “Bij Lindsay leerde ik werken met pailletten en kralen,” zegt Robert Anthony, die de Gebroeders Grimm-glitterkostuums van top tot teen ontwerpt en maakt.

Lindsay Kemp

Lindsay Kemp en Robert Anthony (op de achtergrond) in de kleedkamer (jaartal en fotograaf onbekend)

Lindsay Kemp

Lindsay Kemp en Robert Anthony in drag (jaartal onbekend)

“Dansen is de snelste weg naar geluk”

Een geboren danser, dat was Lindsay Kemp. Zijn motto was: dansen is de snelste weg naar geluk. Hij was vanaf zijn jeugd openlijk homoseksueel, waar medio vorige eeuw in Engeland moed voor nodig was. Hij bleef tot op hoge leeftijd actief. Drie jaar geleden zei hij in de Britse krant The Observer: “Ik was voorbestemd om een ster te worden.” Om er grijnzend aan toe te voegen: “Daar wacht ik nog altijd op.” Denk daarbij zijn pret-ogen, want die had hij als geen ander. Robert Anthony en Lindsay Kemp waren nog altijd goed bevriend. Ze spraken elkaar vrijdag nog telefonisch; Anthony in Amsterdam en Kemp in Livorno. “Hij werkte met leerlingen aan een nieuwe voorstelling,” zegt Anthony. “En hij was zijn memoires aan het schrijven. Hij was helemaal niet ziek. Omdat hij moe was, is hij vrijdagavond even gaan rusten. Een hazenslaapje, maar hij werd niet meer wakker.”

Lindsay Kemp

Lindsay Kemp in 2002 (foto Eamonn McCabe voor The Guardian)

 

Zie voor bewegende beelden:

‘Pierrot in turquoise’ met David Bowie: https://www.youtube.com/watch?v=8XcWZk6pNh4

Elizabeth’s Last Dance in 2008 in Tokio  https://www.youtube.com/watch?v=GjbddEN3Vag

Een interview op BBC Newsnight: